Earth Hour ritueel

Een ritueel dat het leven en de aarde eert.

Tijdens Earth Hour in maart gaat overal ter wereld een uur het licht uit. Met één simpel gebaar geven miljoenen consumenten, bedrijven en gemeentes wereldwijd op hetzelfde tijdstip een signaal af dat ze zich zorgen maken over de toekomst van onze aarde. Ik organiseerde in Zeist een evenement waarin zingen, eten, stilte, ritueel en natuur samen kwamen.

Samen met Jonathan Ploeg en in samenwerking met Vrije Hogeschool, het Resonance Lab en Merlijn Twaalfhoven organiseerde ik een EARTH HOUR RITUEEL in Zeist. In de middag gaven we zang- en koorworkshops, waarin deelnemers kennis maakten met (rituele) muziek over de aarde, van over de hele wereld. Nadat we samen soep en brood hadden gegeten, begon het nieuwgeboren jaarlijks ritueel. Geleid door fakkels en kaarsen wandelden we in stilte van de Vrije Hogeschool, door de bossen, naar Landgoed Heidestein. Daar aangekomen zongen we met – en voor de wind, het water, de vogels en elkaar.

Dit eerste EARTH HOUR RITUEEL was onderdeel van het Resonance Lab. Andere vocale versies van Earth Hour vonden plaats in Rotterdam, Kampen, Zoetermeer, Apeldoorn en Amsterdam.