JIP5 – Vergeten Families

Conductor

Kamerkoor JIP, dat in 2013 werd opgericht door mijn broer Jonathan en mijzelf, organiseert twee keer per jaar projecten rond een maatschappelijk thema. De deelnemers zijn jongvolwassenen met een brede maatschappelijke betrokkenheid. Met onze projecten willen we deelnemers en publiek uitdagen door vragen op te roepen zonder zelf met kant-en-klare, moralistische antwoorden te komen. De deelnemers doorgaan tijdens de projecten niet alleen op het gebied van de zang, maar ook op thematisch gebied een ‘belevingstraject’. Vanuit deze identiteit en visie maakt JIP geregeld uitstapjes door interdisciplinaire samenwerkingen aan te gaan en workshops en zangdagen te verzorgen.

JIP5 | Vergeten Families | herfst 2015
Onder de titel ‘Vergeten Families’ bezong Kamerkoor JIP gebeurtenissen uit het leven van een familie uit de Baltische Staten. Er klonken melodieën van oude volkeren uit onder andere Karelië, Lijfland, Estland, Letland en Litouwen. Met werken van onder andere Tormis, Pärt, Sisask, Jurjāns en Vasks zoomde JIP in op het traditionele familieleven. Er werd getrouwd en getreurd, gelachen en geschreeuwd, gebeden en gespeeld. Van christelijke psalmen tot lallende bruiloftsmarsen, van grappen en grollen tot zingen over je eigen dood. Wat het leven biedt en vraagt, samengevat in één concert.
De rode draad in het concert vormden de werken uit de cyclus Forgotten Peoples van Veljo Tormis. Als één van de belangrijkste componisten van Estland liet hij een belangrijke erfenis achter met muziek uit de streken rondom de Oostzee, van volkeren die vrijwel alle zijn uitgestorven.

Als dirigent van JIP5 dirigeerde ik de volgende werken:
Lindude äratamine – Veljo Tormis
Kukku ja kukku – Veljo Tormis
Senatne – Emilis Melngailis
Salve Regina – Arvo Pärt
Pulmasoit – Veljo Tormis
Miks ma ei tapa ennast – Diederik van der Laag (wereldpremière)
Pärismaalase lauluke – Veljo Tormis
Hällilaul – Veljo Tormis
Otsekui hirv – Rudolf Tobias

Concerten:
Vrijdag 27 november 2015 – Oosterkerk, Amsterdam
Zaterdag 28 november 2015 – Pieterskerk, Utrecht