JIP6 – Op Doortocht

Artistic director (together with Jonathan Ploeg)

Kamerkoor JIP, dat in 2013 werd opgericht door mijn broer Jonathan en mijzelf, organiseert twee keer per jaar projecten rond een maatschappelijk thema. De deelnemers zijn jongvolwassenen met een brede maatschappelijke betrokkenheid. Met onze projecten willen we deelnemers en publiek uitdagen door vragen op te roepen zonder zelf met kant-en-klare, moralistische antwoorden te komen. De deelnemers doorgaan tijdens de projecten niet alleen op het gebied van de zang, maar ook op thematisch gebied een ‘belevingstraject’. Vanuit deze identiteit en visie maakt JIP geregeld uitstapjes door interdisciplinaire samenwerkingen aan te gaan en workshops en zangdagen te verzorgen.

JIP6 | Op Doortocht… Moving cultures | lente 2016
Met dit project schetste JIP het contrast tussen diegenen die ervoor kiezen om een reizend leven te leiden en hen die gedwongen worden hun thuisland te verlaten. JIP6 stond in het teken van de muziek van nomadenvolken, reizigers en volkeren die op de vlucht zijn.
In een onrustige en snel veranderende wereld is het belangrijk te werken aan een bewustzijn van wat er in de wereld speelt. Zo’n bewustzijn kun je via de media creëren, maar tijdens JIP6 onderzochten we het directe authentieke geluid van reizende volkeren van over de hele wereld. En dat heeft een heel andere impact. Er klonk muziek uit Syrië, muziek van de Masai, klanken van de Inuit, zigeunermuziek en nog veel meer.
Liefst drie componisten leverden hun bijdrage met een nieuw geschreven werk. Daarnaast werkten Mohammed Alsamna, Ibrahim Khano en andere Arabische muzikanten met het koor samen en en brachten ze traditionele muziek ten gehore. Bij de concerten was er een actieve rol voor (beeldende) kunstenaars en dichters die hun land ontvlucht zijn. Zij presenteerden hun werk, tijdens, voorafgaand en na afloop van het concert.
Om het thema in de breedst mogelijke zin uit te dragen nodigde JIP bij alle concerten mensen uit die recent conflictgebieden waren ontvlucht en in Nederland hun onderkomen hebben gevonden. Hiervoor werkte JIP samen met het The Hague Peace Project. Op deze manier streefde JIP ernaar de inhoudelijke boodschap van het project ook te laten horen aan degenen die tot een rondtrekkend bestaan zijn gedwongen en zocht Kamerkoor JIP verbinding met de mensen die sinds kort in ons land verblijven.
In de loop van het project werkte JIP ook samen met de Vrije Hogeschool, om het verbindende thema ook buiten de concerten om een plek te geven. Zo organiseerden we culturele avonden, workshops en een zangdag, allemaal rondom Nomadische en Arabische muziek en cultuur.

Samenwerkingen
Muzikanten: Mohamed Alsamna (Palestina/Syrië), Ibrahin Khano (Turkije/Syrië), Ali Esmail (Palestina/Syrië)
Theater/stem: Achref Adhadhi (Tunesië)
Componisten: Diederik ten Böhmer (NL), Bjarni Gudmundsson (IJsland), Diederik van der Laag (NL)
Dichters: Nicolás Barría González (Chili), Baban Kirkuki (Irak), Rodaan Al Galidi (Irak), Milla Braat (NL)
Muzikaal advies: Barkev Taslakian (Libanon), Hezron Abel (Tanzania), Buck Tilley (Tanzania)
Kunstenaars: Helena Klakočar Vukšić (Bosnië), Oussama Diab (Syrië/Libanon), Besher Alsmadi (Syrië), Yaman Hendawi (Syrië), Mahmod Kharrat (Syrië), Taim Safer (Syrië), Amani Alnaeib (Syrië)
Organisaties: The Publisher, Stek Den Haag, The Hague Peace Projects, Vrije Hogeschool, Pieterskerkconcerten, Fayha Choir

Als artistiek leider van JIP6 dirigeerde ik de volgende werken:
El Grito – Carmen Cavallaro [youtube]
La risa del Mudo – Diederik ten Böhmer (wereldpremière) [youtube]
En ooit zul je vader zijn – Diederik van der Laag (wereldpremière) [soundcloud]
Naiman Sharag – Se Enkhbayar
Fog elna Khel – Traditional uit Syrië / Irak, arr. Salim Bali / Barkev Taslakian [youtube]

Concerten: 
Vrijdag 22 april 2016 – Duinzichtkerk, Den Haag
Zaterdag 23 april 2016 – Oosterkerk, Amsterdam
Donderdag 28 april 2016 – Pieterskerk, Utrecht
Vrijdag 29 april 2016 – Pieterskerk, Utrecht
Zaterdag 28 mei 2016 – Doopsgezinde Kerk, Haarlem (Nederlands Koor Festival)
Zaterdag 28 mei 2016 – Oosterkerk, Haarlem (Benefiet concert voor Stichting Bootvluchteling)