JIP7 – La tierra está cansada

Conductor

Kamerkoor JIP, dat in 2013 werd opgericht door mijn broer Jonathan en mijzelf, organiseert twee keer per jaar projecten rond een maatschappelijk thema. De deelnemers zijn jongvolwassenen met een brede maatschappelijke betrokkenheid. Met onze projecten willen we deelnemers en publiek uitdagen door vragen op te roepen zonder zelf met kant-en-klare, moralistische antwoorden te komen. De deelnemers doorgaan tijdens de projecten niet alleen op het gebied van de zang, maar ook op thematisch gebied een ‘belevingstraject’. Vanuit deze identiteit en visie maakt JIP geregeld uitstapjes door interdisciplinaire samenwerkingen aan te gaan en workshops en zangdagen te verzorgen.

JIP7 | La tierra está cansada | herfst 2016
De aarde is moe. In de concerten van JIP7 voerde JIP het publiek mee langs eindeloze ongerepte natuur en rijke culturen uit Zuid-Amerika, maar werd ook gezongen over klimaatverandering en de relatie tussen onze emoties en kringlopen in de natuur.
In de eerste helft van het concert klonk muziek uit verschillende delen van Zuid-Amerika. We stampten en sloegen ons door de Amazone, treurden om de Inca’s, vloegen over de Andes en bezongen de Latijns-Amerikaanse ziel.
Na de pauze werd JIP7 een geheel nieuwe compositie uitgevoerd voor koor in wisselende bezettingen, solisten en gitaar: Requiem de la Luz. Een requiem in vier delen, met een libretto van de Chileense dichter Nícolas Barría González, op muziek gezet door Bjarni Guðmundsson, Diederik ten Böhmer, Jonathan Ploeg en mijzelf.
In het Requiem van het Licht staat de dood van de zon en de cyclus van het leven centraal. De dichter geeft in de vier delen woordelijk vorm aan de seizoenen, de oorsprong van het universum, het ontstaan van het leven op aarde, de ontwikkeling van onze zintuigen en de dood van de zon. De tekst moedigt aan om je emotioneel bewust te worden van het leven en de verbanden tussen de verschillende onderdelen van de natuur en onszelf.

Het volledige requiem is te beluisteren via deze link.

We werkten in dit project samen met twee fantastische muzikanten: de Argentijnse gitarist en dirigent Alvaro Rovira Ruiz, specialist in de tango en Latijns-Amerikaanse folklore, en Meike Aukes, student klassieke gitaar aan de wereldmuziekafdeling van Codarts met een specialisatie in Braziliaanse muziek.

Als dirigent van JIP7 dirigeerde ik de volgende werken:
Hanacpachap cussicuinin – Anoniem, transcriptie Waldemar Axel Roldan
Romancero Gitano: Crótalo – Mario Castelnuovo Tedesco [youtube]
Mata del anima sola – Antonia Estévez [youtube]
Kasar mie la gaji – Alberto Grau [youtube]
Requiem de la Luz: La último luna del primer sol – Imre Ploeg (wereldpremière) [youtube]
Requiem de la Luz: 
El antifaz del antisol – Diederik ten Böhmer (wereldpremière) [youtube]      

Concerten: 
Saturday 15 oktober – De Kas Eet & Kweekplek, Utrecht (dinerconcert)
Donderdag 24 november – De Fruitvis, Rotterdam
Vrijdag 25 november – Oosterkerk, Amsterdam
Zaterdag 26 november – Janskerk, Utrecht