Memories to stones and strings

Cello and string ochestra

Opdracht voor Jeugdstrijkorkest Divertimento uit Haarlem. Uitvoeringen op o.a. 8 december 2013 en 22 juni 2014 (jubileumconcert in Philharmonie Haarlem). Het werk werd door Divertimento opgenomen en uitgebracht op CD.

“Jaren geleden mocht ik, als jonge cellist in het jeugdstrijkorkest Divertimento, mee naar Frankrijk voor een zomerse tournee. De herinnering aan de dorpskerken, de geur van het eten, de stof in de repetitieruimte en de spanning van het spelen van een solo op mijn cello. Herinneringen aan het vervallen huis, met robuuste Franse stenen. Maar ook een herinnering aan vriendschappen, verbondenheid door de muziek.

In Memories to stones and strings heb ik een poging gewaagd een aantal van die herinneringen te verklanken. Ik heb bewust gekozen voor een zeer toegankelijk harmonisch fundament, omdat ik terug wilde gaan naar mijn ‘muzikale omgeving’ van rond de leeftijd dat ik in het orkest zat (ik was toen 15-16 jaar oud). De harmonische structuur vertoont verregaande parallellen met de Nocturne van Tchaikovsky, het werk waarbij ik in 2006 de solo mocht spelen. De (vrije) rondo vorm van Memories to stones and strings lijkt niet voor niets op die van de canon van Pachelbel. Voor een heel aantal ritmische en vormtechnische elementen heb ik mij laten inspireren door werken die in de zomer van 2006 speelde.

Aan het eind van het werk leggen de orkestleden een voor een hun instrument leggen en verruilen ze dit voor een eigen gemaakt of meegenomen instrument. In de zomer van 2006 mocht ik, samen met mijn kameraad van de altviolen, de fantasie de vrije loop laten met zelf uitgevonden instrumenten, te spelen tijdens de canon van Pachelbel. Dit experimenteren met klank en vorm bleek pas jaren later heel belangrijk voor me te zijn. Ik leerde bij Divertimento wijze lessen.”