JIP10 – Dwarslopers

Kamerkoor JIP, dat in 2013 werd opgericht door mijn broer Jonathan en mijzelf, organiseert twee keer per jaar projecten rond een maatschappelijk thema. De deelnemers zijn jongvolwassenen met een brede maatschappelijke betrokkenheid. Met onze projecten willen we deelnemers en publiek uitdagen door vragen op te roepen zonder zelf met kant-en-klare, moralistische antwoorden te komen. De deelnemers doorgaan tijdens de projecten niet alleen op het gebied van de zang, maar ook op thematisch gebied een ‘belevingstraject’. Vanuit deze identiteit en visie maakt JIP geregeld uitstapjes door interdisciplinaire samenwerkingen aan te gaan en workshops en zangdagen te verzorgen.

Dwarslopers
In juni 2018 vierden we ons eerste jubileum groots, met twee Dwarslopers Festivals, een aantal spectaculaire concerten en samenwerkingen met het Haarlems Studenten Koor, de Vrije Hogeschool, het Catching Cultures Orchestra, TivoliVredenburg, The TurnclubZimihc, TivoliVredenburg en 200 jongeren uit heel Nederland.

Tijdens het Dwarslopers Festival in Haarlem op 9 juni a.s. vierde het Haarlems Studenten Koor haar 10-jarig bestaan. Tijdens het Dwarslopers Festival Haarlem gaf Kamerkoor JIP een concert, ook samen met de wereldberoemde Iraanse zanger Mohammad Motamedi. Op 16 juni vierden we onze verjaardag groots, met ‘s middags het Dwarslopers Festival in TivoliVredenburg, waarin het publiek tientallen, concerten, lezingen, voorstellingen, workshops, exposities en meer kon bezoeken. We werkten hierin samen met geweldige organisaties, professionele musici en sprekers.

In de avond van 16 juni gaven we ons officiële jubileumconcert in de Grote Zaal van TivoliVredenburg! We zongen de meest fantastische en indringende volksmuziek uit Midden-Europa en het Midden-Oosten. Daarnaast zongen we ook muziek die speciaal voor ons jubileumproject was gecomponeerd.

Voor het Dwarslopers project zijn de diverse organisaties aan de slag gegaan met het thema identiteit. Door met elkaar te zingen en in dialoog te gaan, gingen ze op zoek naar wie ze zijn of willen zijn. De teksten in de muziek spelen in op kernthema’s binnen de zoektocht naar identiteit en zingeving, zoals angst, bescherming, liefde, (on) sterfelijkheid, wederopstanding, toeval en vrijheid. Voor de liederen uit het Midden Oosten werkte JIP samen met Oriental Landscapes, componisten Shafi Badreddin (Syrië) en Toufic Succar (Libië), sopraan Mireille Bittar (Syrië) en percussionist Veys Dzhesur (Bulgarije/Turkije).

In een gedeelte met drie samenwerkende koren laten 175 dwarslopers (Kamerkoor JIP, Vrije Hogeschool, JIP & jij en het Haarlems Studenten Koor) en verschillende gastmuzikanten hun stem horen. Zo klonk de première van een compositie van contrabassist en componist Tony Overwater, met drie geweldige improvisatie solisten uit Syrië: zangers Wasim Arslan en Nawras al Taki en de virtuoze klarinettist Ghaeth Almaghoot. JIP’s hofcomponist Diederik van der Laag schreef speciaal voor het concert een prachtig werk voor solisten en koren, op een tekst van Rainer Maria Rilke.