NSK2017 – Emotioneel Abstract

Repetitor | Assistent conductor

Ik was bij dit project betrokken als assistent dirigent. 

Het Nederlands Studenten Kamerkoor (NSK) is een projectkoor bestaande uit ongeveer 36 deelnemers dat ieder najaar opnieuw wordt samengesteld uit de meest talentvolle amateurzangers uit de Nederlandse studentenwereld. In een intensieve repetitieperiode van een inzeepdag, drie weekenden en een week werken zij samen aan een ambitieus programma waarmee ze op tournee gaan door heel Nederland. Het laatste concert vindt traditiegetrouw plaats in Het Concertgebouw te Amsterdam.

Het Nederlands Studenten Kamerkoor zong in februari en maart 2017 het programma ‘Emotioneel Abstract’. ‘Emotioneel Abstract’ varieerde van abstracte klankwolken tot ontroerende, grappige of beklemmende muziek. De muziek was verbonden met kunst: gedichten, beelden en schilders vormen de inspiratie voor de componisten.
Muziek is nauw verbonden met emotie. Abstractie lijkt eerder in andere kunstdisciplines te zien. Wat betekent abstractie voor het ervaren van emoties? Nu onze communicatie steeds meer via een plat scherm verloopt, is deze vraag relevanter dan ooit.
De concerttournee ‘Emotioneel Abstract’ voerde in februari en maart 2017 vier langs prachtige concertlocaties in negen studentensteden in heel Nederland.

Programma
Folke Rabe (1935) – Rondes
Daan Manneke (1939) – Madrigaal
Frans Geysen (1936) – doe
Säde Rissanen (1965) – Jabberwocky
György Ligeti (1923-2006) – Lux Aeterna
Lasse Enersen (1978) – Agua Nocturna
David Porcelijn (1947) – In shikara tala
Karel Goeyvaerts (1923-1993) – Mon doux pilote s’endort aussi
Sebastiaan van Steenberge (1974) –  O Crux Splendidior
Harold Lenslink (1952) – Popovia
Arr. John Damsma (1944) – The Typewriter
Joost Kleppe (1963) – Donde habite el olvido
René Samson (1948) – Twee stukken voor cello solo