VH – Out of Balance

Artistic director & conductor

Ik was bij het project ‘Out of Balance’ betrokken als artistiek leider en koordirigent.

Hoe vind ik grond in de wereld van vandaag? Wat gebeurt er als ik mij overgeef aan mijn verlangens? Wat ontstaat er als ik grenzen overschrijdt? Bestaat het goede in het kwade? Hoe wordt de natuur buiten mij weerspiegeld in mij zelf? In de kunstproductie Out of Balance onderzochten zevenenvijftig studenten van de Vrije Hogeschool wat hun relatie is met hun innerlijke natuur  en met de natuur buiten henzelf.

Not for power, nor for wealth
was my aim and my desire
My wealth is
the whispering of the mountain
the silver harness of the creek

                Nils-Aslak Valkeapää

De ecologische, economische, culturele en politieke crises roepen vragen op over verbondenheid, duurzaamheid en toekomst. Elk individueel leven is verbonden met het leven van talloze andere levensvormen. Wat gebeurt er als we die verbondenheid niet meer vanzelfsprekend kunnen ervaren? Hoe onderzoeken we een vernieuwde relatie met de natuur en willen we dat eigenlijk wel?

Uiteindelijk is de ‘ecologische crisis’ niet alleen een politiek en technisch vraagstuk, maar een existentiële vraag, die ieder mens voor zichzelf zal moeten definiëren. Deze wankele tijd stelt ons in staat op zoek te gaan naar onze duistere verlangens, onze dromen voor de toekomst en de magie van onze zintuigen.

Op de velden van Camping de Boomgaard zochten de studenten van de Vrije Hogeschool naar hun verlangens, emoties en prikkels, samengeperst tussen het eeuwige geruis van de snelweg en het zachtjes fluisteren van de vogels in de uitgestrekte weides. Vanuit onderzoek naar duurzaamheid, het nomadisch bestaan en de rechten van mensen en dieren brachten de studenten via dans (met Maxi Hill), kleinkunst (met Sebaz Verstegen en Lasse van Strien), beeldende kunst (met Jurriaan van den Haak) en muziek (met Imre Ploeg en Elsa van der Linden) een beweeglijke kunstvoorstelling. Out of balance.