JIP11 – Nederlandse componisten

Dirigent

Kamerkoor JIP, dat in 2013 werd opgericht door mijn broer Jonathan en mijzelf, organiseert twee keer per jaar projecten rond een maatschappelijk thema. De deelnemers zijn jongvolwassenen met een brede maatschappelijke betrokkenheid. Met onze projecten willen we deelnemers en publiek uitdagen door vragen op te roepen zonder zelf met kant-en-klare, moralistische antwoorden te komen. De deelnemers doorgaan tijdens de projecten niet alleen op het gebied van de zang, maar ook op thematisch gebied een ‘belevingstraject’. Vanuit deze identiteit en visie maakt JIP geregeld uitstapjes door interdisciplinaire samenwerkingen aan te gaan en workshops en zangdagen te verzorgen.

JIP11 – Dit denken aan u…
Kamerkoor JIP vierde de liefde in eigen land! Na verschillende succesvolle projecten waarin we via volksmuziek uit onder andere Oost-Europa, het Midden-Oosten, Scandinavië en Latijns-Amerika ingang vonden tot andere culturen en daaraan verbonden thematiek, zette JIP deze keer een programma neer met muziek van eigen bodem rondom het thema liefde en verlangen.

We brachten een greep uit de mooiste koormuziek uit Nederland en België van de afgelopen tweehonderd jaar en onderzochten zo de romantische ziel van de lage landen. Want hoe calvinistisch en nuchter wij Nederlanders onszelf ook noemen – de muziek is vol van hartstocht, diepgevoelde pijn, welhaast extatische uitroepen van geluk en oogverblindende gevoelens van liefde.

Wat heeft ons nuchter lijkende Hollanders gemaakt tot wie we zijn? En heeft de muziek op enige wijze invloed op hoe wij ons verhouden tot elkaar? Hoe gebruikten onze voorouders muziek om uiting te geven aan hun liefde en verlangens? En welke hedendaagse Nederlandse en Vlaamse componisten schrijven de geschiedenis voor onze nakomelingen? Hendrik Andriessen (componist, 1892-1981) vatte samen: ‘Waar is de Nederlandse aard in de muziek der Nederlandse meesters? Is die aard verborgen en onherkenbaar, en behoort dit schuilgaan tot het karakter?’

Als dirigent van JIP11 dirigeerde ik de volgende werken:
Anoniem (ca. 1550, Nederland) – Ic seg adieu [youtube]
Julius Röntgen (1855 – 1932, Nederland) – Rei van Edelingen [youtube]
Frans Geysen (*1936, België) – Dit denken aan U [youtube]
Kurt Bikkembergs (1963, België) – Zalig verlangen
Max Knigge (*1984, Nederland) – In golvend verlangen [youtube]
Lucas Wiegerink (1985, Nederland) – Berceuse nr. 2 [youtube]
Imre Ploeg (1990, Nederland) – J’ai presque peur en vérité [youtube]

Concerten
Vrijdag 16 november 2018 | Oud Katholieke Parochie, Den Haag
Zaterdag 17 november 2018 | Oosterkerk, Amsterdam
Zaterdag 24 november 2018 | Janskerk, Utrecht