JIP9 – Home of the light

Conductor

Kamerkoor JIP, dat in 2013 werd opgericht door mijn broer Jonathan en mijzelf, organiseert twee keer per jaar projecten rond een maatschappelijk thema. De deelnemers zijn jongvolwassenen met een brede maatschappelijke betrokkenheid. Met onze projecten willen we deelnemers en publiek uitdagen door vragen op te roepen zonder zelf met kant-en-klare, moralistische antwoorden te komen. De deelnemers doorgaan tijdens de projecten niet alleen op het gebied van de zang, maar ook op thematisch gebied een ‘belevingstraject’. Vanuit deze identiteit en visie maakt JIP geregeld uitstapjes door interdisciplinaire samenwerkingen aan te gaan en workshops en zangdagen te verzorgen.

JIP9 – Home of the Light
Met een programma dat geheel bestond uit werken van vrouwelijke componisten uit Noord-Europa en de Verenigde Staten zette Kamerkoor JIP in haar negende project een kerstprogramma neer rondom de thema’s vrouwelijkheid, geboorte, licht en duisternis.

‘De muzen waren meisjes, maar de jongens schreven de muziek’, schreef Joep Stapel dit voorjaar in een reportage over vrouwelijke componisten. Hoewel vrouwen eeuwenlang geïnspireerd, geluisterd, gedanst en gezongen hebben, was en is er vaak maar weinig aandacht voor muziek die geschreven is door vrouwen. Kamerkoor JIP greep de periode rondom kerstmis en het midden van de winter aan om op muzikaal vernieuwende wijze de vrouwelijke kwaliteiten te vieren. De winterzonnewende en kerst zijn van oudsher vieringen van de geboorte van het licht in de duisternis waarin ontvankelijkheid voor het nieuwe leven centraal staat.

Met vier indrukwekkende concerten, waarin uiteenlopende vocale muziek, ruimtelijke enscenering, licht- en geluidstechnieken, een speciaal geschreven kerstverhaal en een tentoonstelling een bijzonder geheel vormen, opende JIP de weg voor een nieuwe beleving van het kerstfeest, en stimuleert het koor de verspreiding en uitvoering van koorliteratuur van vrouwelijke componisten.

JIP werkte in deze concertserie samen met vier vrouwelijke kunstenaars. Tijdens de concerten begeleidde celliste Emma Kroon het koor bij onder andere een gloednieuw werk van Evelin Seppar dat zij speciaal voor Kamerkoor JIP heeft gecomponeerd. Schrijfster Lasse van Strien schreef op basis van de muziek een modern en abstract kerstverhaal dat te horen zal zijn tijdens de concerten. De kunstenares Barbara Ilse Petzold Horna heeft in reactie op het totale concertprogramma nieuw werk geschilderd dat samen met bestaand werk voorafgaand aan en tijdens de concerten tentoongesteld werd.

Als dirigent van JIP8 dirigeerde ik de volgende werken:
Patricia van Ness (*1951) | Verenigde Staten | Into Winter’s Glimm’ring Night [youtube]
Judith Weir (*1954) | Engeland | My Guardian Angel [youtube]
Karin Rehnqvist (*1957) | Zweden | Var inte rädd för mörkret [youtube]
Anna Cederberg-Orreteg (*1958) | Zweden | Jordens sång [youtube]
Galina Grigorjeva (*1962) | Oekraïne | Molitva [youtube]
Christina Brice Dolanc (*1976) | Verenigde Staten | Constellation [youtube]

Concerten: 
Vrijdag 15 december 2017 – Paleiskerk, Den Haag
Zaterdag 16 december 2017 – Oosterkerk, Amsterdam
Vrijdag 22 december 2017 – Josephkerk, Utrecht
Zaterdag 23 december 2017 – Josephkerk, Utrecht